14 Mayıs 2013 Salı

ANTONY QUINN'iN KARİYERİNİN YÜKSELİŞİ

La Strada'da Zampano
       Anthony Quinn, Oscar aldıkltan sonra birçok İtalyan filmde rol aldı.Ünlü Neo-Realist İtalyan yönetmen Federico Fellini'nin filmi La Strada'da Giulietta Masina ile birlikte oynamıştır.Aynı zamanda bu film Fellini'yi uluslararsı şöhrete kavuşturan da film olmuştur.Birçok filmde olduğu gibi Fellini bu filmde de eşi Giulietta Masina'ya rol vermiştir.İmdb'de en iyi 250 film arasında da vardır.Filmin Türkçe adlı Sonsuz Sokaklar'dır.Bazı ülkelerde The Road olarak ta bilinir.Bu filmde Quinn, dev bir cüsseye sahip yabani bir karakter olan Zampano'yu canlandırmaktadır. Quinn'in ölümünden birkaç yıl önce yaptığı bir röportajda peşin ödeme değil de kendisine hasılattan belirli bir pay verilmesini kabul etmiş ancak menajerinin zorlaması üzerine tekrar peşin ödemeye dönüldüğünü ifade etmiştir.Film, iyi bir gişe yaptığı için bu kararından dolayı Quinn, birkaç milyon dolar kaybetmiştir. 
       Kirk Douglas'ın başrollerinde oynadığı ressam Van Gogh'un biyografi filmi olan Lust for Life'de ise ikinci kez en iyi yardımcı erkek oyuncu Oscar'ını kazandı.Bu odül sahnede sadece 8 dakika yer aldığı için çok dikkat çekiciydi.
Lust for Life'de Paul Gaugain
      Ertesi yıl,Gheorge Cukor'un filmi Wild Is the Wind'de en iyi erkek oyuncu Oscar'ını kazandı.The Savage Innocents adlı 1959 yapımı filmde ise iki farklı kültür arasında kalan bir Eskimo karakteri olan Inuk olarak karşımıza çıkar.Bu film,daha sonra Bob Dylan'ın bir şarkısına ilham kaynağı olur.Bu şarkının adı Quinn the Eskimo(Mighty Quinn)'dur.Şarkıyı dinlemek için tıklayın.
Zorba the Greek'te Alexis Zorba
         Quinn artık dünyaca ünlü bir karakter oyuncusu olmaya başlamıştı ve olgunlaşmıştı.Saçlarına aklar düşmüş,uzun zamandır pürüzsüz olan esmer yüzü de yıpranmıştı.Ama vücut yapısı daha sağlam görünüyordu.1961 yılında Yunan direniş savaşcısı rolünde The Guns of Navarone adlı filmde,yaşlanan bir boksörün anlatıldığı Requiem for a Heavyweight adlı filmde,Bedevi bir şeyh olan Auda abi Tayi'nin anlatıldığı Lawrance of Arabia adlı filmlerde karşımıza çıktı.O yıllarda Par Lagerkvist'inde romanı olan Barbadas'ta başrol oynadı.
Secret of Santa Vittoria'da Bombolini
       Girit adasında çekilen Zorba the Greek adlı filmde en iyi erkek oyuncu Oscar'ını tekrar aldı.Bu filmde ona The Message adlı filmde de Hind rolünde oynayan Yunan oyuncu Irene Papas'ta eşlik etti.Türkiye'de bu film İyi Arkadaş adıyla gösterime girmiştir.Film 7 dalda Oscar'a aday olmuş ve bunların 3'ünü almıştır.1968 tarihinde 'Zorba' isimli bir müzikali de yapılmıştır.
       1969 yılına geldiğimizde Quinn, Amerikan romancı Robert Crichton'un yazdığı The Secret of Santa Vittoria'da güzel oyuncu Anna Magnani ile birlikte Belediye Başkanı Italo Bombolini rolünde oynamıştır.Türkiye'de bu film Kasabanın Sırrı olarak gösterime girmiştir. Quien Sera'nın şarkısı Mambo Sway'da filmde yer almıştır.Şarkıyı dinlemek için tıklayın.
                                                                                                                                                   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder